Zimowe jedzenie, które oszczędzi Twój portfel

Zimą dostępnych jest wiele pysznych i niedrogich opcji jedzenia. Jeśli jesz z ograniczonym budżetem, rozważ niektóre z poniższych pomysłów.

Zupy i gulasze

Zupy i gulasze to jeden z najtańszych sposobów odżywiania się zimą. Można je przygotować z wielu różnych składników, w tym z niedrogich opcji, takich jak ziemniaki, marchew i cebula. Jeśli chcesz, aby posiłek był bardziej sycący, możesz dodać także mięso, ale na pewno nie jest to niezbędny składnik.

Warzywa korzeniowe

Zimą pojawia się wiele warzyw korzeniowych, takich jak ziemniaki, rzepa i pasternak, a wszystkie są stosunkowo niedrogie. Można je upiec, zmiksować, jako dodatek do dania głównego lub dodać do zup i gulaszy.

Kapusta

Istnieje wiele tradycyjnych dań zimowych przyrządzanych z wykorzystaniem kapusty. Oprócz faszerowanych liści kapusty można przygotować dania takie jak sałatka coleslaw i kapusta kiszona, a wszystkie one są niedrogie.

Zdusić

Sezon na wiele dyni, np. piżmowych, przypada na zimę. To niedrogie warzywo można upiec, zmiksować lub dodać do zup i gulaszy.

Rośliny strączkowe

Fasola, soczewica i ciecierzyca są nie tylko stosunkowo niedrogie, ale także doskonałym źródłem białka. Można je dodawać do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze i curry.

Owsianka

Płatki owsiane to ulubiona potrawa mieszkańców zimnego klimatu na całym świecie. To tania i uniwersalna opcja śniadaniowa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Płatki owsiane można posłodzić miodem lub syropem klonowym, albo przyrządzić na słono z dodatkiem jajek i sera.

Ramen

Jeśli szukasz taniego posiłku, który jest łatwy w przygotowaniu, ramen będzie świetną opcją. Można go przygotować z bulionów z kurczaka, wołowiny lub wywaru warzywnego, a następnie dodać wybrane ulubione warzywa.

Chleb

Zrobienie chleba w domu może być bardzo tanie i wcale nie jest trudne. Co więcej, wypełnia dom pięknymi aromatami, które przeciwdziałają nieszczęsnej pogodzie na zewnątrz.

Ziemniaki

Ziemniak jest prawdopodobnie najbardziej wszechstronnym warzywem. Można je prażyć, tłuczyć, gotować, smażyć, robić z nich chipsy ziemniaczane lub frytki, dodawać do zup i nie tylko.

Należy pamiętać, że zbilansowana dieta jest ważna dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, dlatego dobrym pomysłem jest włączenie do posiłków różnorodnych produktów spożywczych. Planowanie posiłków z wyprzedzeniem i kupowanie składników hurtowo może również pomóc w zaoszczędzeniu pieniędzy. Rozważ także zamrożenie resztek, może to być pomocne w przypadku nieoczekiwanych, pracowitych dni.

Oprócz tych artykułów spożywczych można też spróbować kupić produkty sezonowe, które zazwyczaj są tańsze niż kupowanie tych importowanych. Na koniec rozważ dołączenie do lokalnego ogrodu lub targu rolników i zdobądź świeże i niedrogie produkty.